Extra Tesco at Stockport

Stockport has some odd sights.  One of them can only be appreciated from the cafe in Tesco.  You’ll see supermarket sales space, cordoned off, doing nothing.

tesco partition

2 walls, one only goes part way up - then darkness - then the original wall

At the time that Tesco opened the store, in 2004,  it was without full planning consent.  A retrospective application having been made to request extra ‘back room’ space over and above that which had been requested in the original application, and exceeded.

At the time the Stockport Express reported a Tesco representative explaining that no extra sales space had been built: “We realised at the end of July we were going to have a site bigger than we submitted, and then we had to put the new application together.” said Shaun Edgeley,  “The sales floor has been built to exactly the size we have got permission for. It is not like we have tried to sneak in the application.”

Turns out this was wrong.  The sales floor was bigger and the council insisted that the extra space was not used.  In a statement on their website Tesco explain that the sales floor had in fact increased by over 400m².

They state  “Whilst it is not unusual to apply for retrospective planning permission to accommodate minor changes to the original plans necessary as part of the on-site construction process, Tesco fully accepts that it is not normal to exceed the size of the overall building that has been granted consent.”

Conflict between Tesco and planners is something that is not uncommon. In response to FoE claims, Tesco asserted in a piece in The Guardian in 2006 that this conflict demonstrates that the planning process has teeth.

In Stockport the teeth of the planning permission took a bite out of one store.  I wonder how many other conflicts end up in more than a playful nibble.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized, vendors and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Extra Tesco at Stockport

  1. tillybud says:

    Tesco were in the wrong and I’m glad the committee didn’t let them get away with it, but they got off lightly: some people have been made to knock down their buildings. My husband had a good idea about the unused space: Tesco should be required to use it for the community e.g. a play area or something.

    http://thelaughinghousewife.wordpress.com

    • There’s a thought.
      I seem to remember that there were calls for the space to be used by the community at the time – it didn’t happen. I’m disappointed that Tesco didn’t see such a gesture of good will as an opportunity to regain public confidence.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s